Pernilla Eskilsdotter och Tuva Klinthäll kollar på en metallskylt på väggen på etthus på Nygatan 16 i Växjö. Skylten berättar om tonsättaren Karl-Birger Blomdahl födelshem.
1 av 3
Pernilla Eskilsdotter och Tuva Klinthäll spanar in Karl-Birger Blomdahl-skylten på Nygatan 16 i Växjö. Foto: Martin Ekeholm / Sveriges Radio
Metallskylt på tegelvägg på Nygatan 16 i Växjö. Beskriver tonsättaren Karl-Birger Blomdahls födelsehem.
2 av 3
"Tonsättaren, pedagogens och administratörens födelsehem låg på Nygatan 16. Hans mest uppmärksammade verk är operan Aniara: en revy om människan i tid och rum (1958)." Foto: Martin Ekeholm / Sveriges Radio
Onsdag 9 mars 2016

På tonsättarjakt i Växjö

Där sitter den ju! Plaketten som visar var i Växjö tonsättaren Karl-Birger Blomdahl föddes. Lite smutsig och sliten. I ett gathörn vid adress Nygatan 16.

Det finns flera adresser i Växjö som har med Karl-Birger Blomdahl att göra. På Nygatan 16 sitter plaketten som visar födelseplatsen. Senare köptes ett hus på Storgatan 53. Plaketten vi hittar informerar om att Karl-Birger Blomdahl var tonsättare, pedagog och administratör. Vad var det då han administrerade? Kanske syftar man på att han också var chef för Sveriges Radios musikavdelning. En tjänst som han hade fram till sin död, 1968. Notera också födelseåret. I höst är det 100-årsjubileum.

Har du hittat någon spännande plakett som handlar om en tonsättare eller ett visst stycke musik? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista