Violinisten Johan Dalene framför vattenfall i Norrköping.
Johan Dalene blev trea i den internationella Yehudi Menuhintävlingen i London. Foto: Stefan Blomberg Photography
Tisdag 19 april

Johan Dalene prisad vid internationell violintävling

"Det kan leda till många fler speluppdrag."
5:00 min

Är Johan Dalene ett musikernamn vi bör lägga på minnet? Mycket pekar på det. I hård konkurrens blev han nyligen trea vid den internationella Yehudi Menuhin-tävlingen i London för unga violinister.

– Alla var extremt duktiga. Redan i första rundan är det väldigt svårt. Man kan inte alls vara säker på att gå vidare, säger Johan Dalene, 15 år från Norrköping.

Det var rekordmånga som hade sökt till tävlingen det här året, drygt  300 stycken, men det var bara 44 som fick komma till London och spela. En av dem var Johan Dalene från Norrköping som alltså placerade sig på en imponerande tredje plats.

– På prisceremonin är det alltid lite nervöst innan man får reda på sin placering, men när jag spelar är det mest kul faktiskt. Det var också väldigt kul att spela med orkestern från Yehudi Menuhin-skolan i London. De var ungefär i min ålder, berättar Johan för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Här kan du se Johan Dalenes framträdande i Yehudi Menuhin-tävlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".