Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pernilla Eskilsdotter och Martin Ekeholm startar vardagen med harmonisk och lustfylld klassisk musik
Måndag 2 maj 2016

Ofödda barn kan få hörselskador av bullriga miljöer

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 09.56
"De låga frekvenserna dämpas nästan inte alls."
(4:34 min)
En bild på foster inne i magen och en annan bild på forskaren Jenny Selander.
Foto: Louise Woodcock/Flickr/CC BY-NC & Jenny Selander / Privat

– Vi ser en ökad risk för hörselskada hos de barn där mamman arbetat i höga ljudmiljöer under graviditeten, berättar forskaren Jenny Selander för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Jenny Selander är forskare i arbets- och miljömedicin vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet. I december var hon med om att publicera en studie som visar att bullerexponering under graviditeten ger risk för hörselskada hos barnet.


Vi fick ett mejl av vår lyssnare Annika som bland annat skrev så här till oss: 

Förutom att min nu tioåriga dotter fick hänga med på 24 stycken föreställningar av Guiseppe Verdis Aida när hon låg i min mage framförde jag också Benjamin Brittens War Requiem vid ett tillfälle. Vid en av repetitionerna tror jag hon fick en ljudchock, blev paralyserad i magen och jag kände inga fosterrörelser på över ett dygn.

Frågan är om det finns fog för detta?

– Vår studie är en registerbaserad studie där mediciniska födelseregistret ingår och där har vi tittat på mammor som uppgett att de jobbar i miljöer där de utsetts för ljud över 85 decibel. Och där kan vi se att det är en ökad risk att få en hörselskada. I den här gruppen jobbade många på industrier men vi hittade också musiker i den gruppen.

Jenny Selander berättar att man kan se att höga frekvenser kan dämpas något i magen, men att låga frekvenser inte dämpas på samma sätt. Det finns studier som visar att ljudet till och med kan förstärkas något.

– Låga frekvenser passerar rätt obehindrat. Det har gjorts experimentella studier där man mäter ljudet i samband med förlossning. Man spelar upp ett ljud för magen med mikrofon och så mäter man innanför nära fostrets öra, vilka frekvenser som kom in, säger Jenny Selander.

Jenny berättar att det inte funnits speciellt mycket forskning tidigare men att det nu kommer fler och fler studier. Hon berättar att detta handlar om väldigt höga ljudnivåer så att man inte skrämmer upp folk i onödan. Hon menar dock att det är bra att vara aktsam.

– Jag tycker man ska fundera på vilka ljudnivåer man exponeras för. Jag tror man behöver vara mer obeservant på det. Det finns fortfarande en sån tanke att fostret är jätteskyddat inne i magen mot ljud. Och det ser vi i studier att så är det inte, säger Jenny Selander.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".