Förre korrespondenten Daniel Alling
Sveriges radios tidigare Berlinkorrespondent berättar om sitt besök på Wiener musikverein. Foto: Mattias Ahlm
Tisdag 30 augusti 2016

Bruckners 4:a rörde korrespondentens tårkanaler

Daniel Alling var Sveriges radios korrespondent i Berlin i många år. Vid ett tillfälle besökte han Österrike och Wiener Musikverein. Ett känslofyllt besök berättar han för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Det var den historiska platsen och lokalen som lockade Daniel att göra ett besök. Dresdner Staatskapelle framförde Anton Bruckners 4:e symfoni och Daniel blev väldigt berörd.

– Tårarna började rinna. Och bredvid mig satt en amerikansk professor. Han lutade sig fram mot mig och sa: 
Så där var det för mig också första gången!

– Det kändes som man satt mitt i orkestern, ljudet och akustiken var fantastiskt. Och känslan av att få vara på den här platsen som betytt mycket för mig i min ungdom.

Daniel berättar att han delade musiken och den storslagna känslan med många andra besökare. Efteråt dröjde han sig kvar för att köpa en souvenir, ett paraply.

– Då stod det en äldre dam bredvid mig som också tyckte det var fantastiskt. Och då kom mina tårar igen. Så det var en stor upplevelse.

Daniel Alling berättar att fortfarande lyssnar på Anton Bruckners symfoni ibland. Speciellt lyssnade han på den när han bodde kvar i Berlin.

– Bruckners 4:a funkar bra på Autobahn i hög fart, kan man säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".