Händer som bläddrar i en hög med notpapper.
Gripande ouvertyr? Foto: melinda/Flickr/CC BY-NC
Torsdag 15 september 2016

Doreen Carwithen tog tag i tittarna

Hon är en av de där tonsättarna som inte blev förlagd på grund av sitt kön. Och det finns mycket mer att berätta, säger Pernilla Eskilsdotter.

Brittiska Doreen Carwithen var stor filmmusiktonsättare i mitten av 1900-talet. Hon var också spökskrivare åt diverse andra tonsättare som hade idéer men som behövde hjälp med att komma vidare.

Men trots att hon var så hyllad ville ingen förläggare trycka hennes verk och hon tjänade betydligt mindre än sina manliga kollegor.

Känner du igen berättelsen och musiken så såg du säkert direktsändningen i SVT häromkvällen. Då visades konserten från Riksmötets öppnande. Vår programledare Pernilla Eskilsdotter fångades av den ouvertyr som hon vill höra igen. Och Torbjörn, en av våra lyssnare, vill också höra mer ur Doreen Carwithens produktion. Producent Tuva Klinthäll plockar fram ett stycke filmmusik från 1954.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".