Män i ring som utövar den iranska rituella gymnastiken Zurkhaneh.
1 av 3
Den iranska gymnastiken Zurkhaneh. Foto: Erwin Bolwidt/Flickr/CC BY-NC
Man som utövar den iranska gymnastiken Zurkhaneh.
2 av 3
Hantlarna som används i gymnastiken Zurkhaneh. Foto: hannu.oskala/Flickr/CC BY-NC
Sanna Farzaneh Javadzadeh
3 av 3
Sanna Farzaneh Javadzadeh. Foto: Privat
Fredag 23 september 2016

Persisk gymnastik till ljudet av en trumma

I veckan har vi lyssnat på flera persiska instrument, till exempel trumman tombak. Då hörde Sanna Farzaneh Javadzadeh av sig och berättade om en speciell gymnastisk tradition kallad Zurkhaneh.

Zurkhaneh betyder hus av styrka. Det är en 700 år gammal tradition som man fortfarande kan se i Teheran och andra städer i Iran.

– Zurkhaneh är en stark tradition i Iran. Det är en speciell gymnastik som utövas av män. Gymnastiken ska symbolisera mänsklighet, manlighet, ridderlighet och styrka, berättar Sanna för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Hon berättar att det är en avancerad gymnastik som börjar med att alla män gör en uppvärmning på golvet. Sedan snurrar man flera varv och använder hantlar i olika formationer.

– Tillsammans med den gamla klassiska musiken som spelas på tombak berättar gymnastiken om hjältar och skapar goda energier på ett respektfullt sätt, säger Sanna.

Här kan du se en video på hur Zurkhaneh går till!


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".