Publik som tittar på opera i en biosalong.
Opera på bio. Foto: Stephen Chernin / TT
Fredag 21 oktober 2016

I närkontakt med operan via satellit

Det har blivit en härlig folkbildning. Det är både operarävar och sådana som är nya i operavärlden som kommer till oss. Det säger Mary Maleus till programledare Pernilla Eskilsdotter. Mary är ansvarig för att visa opera via satellit på Folkets hus i Kallhäll.

– När vi kör Carmen så kommer jag ner och presenterar föreställningen utklädd till Carmen. Eller när vi kört Svansjön har jag kommit in och dansat balett, säger Mary om sina bästa upplevelser. 

Sedan tio år tillbaka kan man se operaföreställningar från stora konserthus på olika ställen runtom i landet.  Ni var många, som precis som Mary, hade minnesvärda upplevelser.

Bästa satellitminnet: Hur Piotr Beczala kom in och gjorde"Fra poco a me ricovero" efter Netrebkos urladdning i Lucia di Lammermoor. Jag har sett 20 gissar jag. Glömmer aldrig den första - när Metropolitan kom till Smedjebacken med Eugen Onegin. Hvorostovsky sjöng.

 Operalördagar är högtider här i Torsby! Att sedan efter föreställningens slut gå hem i mörka kvällen - ibland på gnistrande, krispig snö - är mycket speciellt med operaupplevelsen kvardröjande inom mig!

Jag såg en underbar produktion av Figaros bröllop från Covent Garden i regi av David McVicar här om året. Sprang hem och beställde den på dvd direkt efteråt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".