Filip Stojanov framför ett piano
Musikläraren Filip Stojanov. Foto: Privat
Måndag 14 november 2016

Så här vill musikläraren utveckla kulturskolan

Filip Stojanov: Det ställs för låga krav.
4:30 min

– Ett problem är att det inte finns några krav på att man ska lära sig noter. Man börjar spela med en gång, säger Filip Stojanov som är legitimerad musiklärare till programledare Pernilla Eskilsdotter. Filip berättar om hur han tycker Kulturskolan ska utvecklas.

Problemet med att spela efter gehör menar Filip är att man fastnar.

– Man är inte självständig och man kan inte lära sig själv. Det är svårt att utveckla vidare. Jag tycker man borde få den möjligheten att få lära sig läsa noter, menar Filip Stojanov.

Han tycker att man borde få lära sig noter tidigare i den svenska kulturskolan. Han tycker att det inte finns tillräckligt med sån undervisning och att det inte prioriteras.

– Ett annat problem är att det är gruppundervisning. Jag tycker inte det funkar inom instrumentundervisning. Det är lite för lite tid för eleverna också. Ska man satsa på Kulturskolan så borde man utöka tiden och satsa på enskild undervisning.

Själv har han erfarenhet ifrån musikundervisning i Makedonien och Serbien. Där är det antagningsprov och enligt Filip högre krav, men han är inte odelat positiv till det.

– Men jag tycker att barn ska få möjlighet att vara med. Men de barn som vill ta musiken till en annan nivå ska få möjlighet att få enskild undervisning. Jag tycker också det bör ställas högre krav på att man övar regelbundet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".