Arthur Sehn och ett polskt julbord.
Arthur Sehn firar jul på polskt vis. Foto: Privat Foto: iwona_kellie/Flickr/CC BY-NC
Måndag 19 december 2016

12 rätter och polsk julmusik hos Arthur

– Det doftar julgran förstås och sen är det mycket stök och rörelse i köket. Det säger Arthur Sehn när Pernilla Eskilsdotter ber honom beskriva sin barndoms jular i Krakow i Polen.

Arthur Sehn är uppvuxen i Polen, men bor i Stockholm sedan 1981. Jultraditionerna från hemlandet lever dock kvar och det innebär bland annat 12 rätter i form av både mat och dryck.

– Det traditionella polska julfirandet är kanske lite mer religiöst bundet. I och med att det är kvällen innan och att man fortfarande väntar på Jesu födelse så är julbordet högtidligt, men en fastemåltid. Därför har man inga kötträtter som en markering, berättar Arthur.

En mycket populär julsång i Polen är Maciej Maleckis vaggvisa Lulajze Jezuniu. Den kan du höra först i inslaget. Arthur berättar att den visan har också hittat in i Frédéric Chopins Scherzot för piano nr 1.

– Han satt i exil i Frankrike och längtade hem till Polen, tror Arthur Sehn.

Temat från julvisan kommer några minuter in i Chopins Scherzo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".