Sam Edward framför en gran och det syriska bakverket Klicha, nygräddat på en plåt.
1 av 2
Sam Edward och den bakelsen klicha. Foto: Martin Ekeholm / Sveriges Radio Foto: Sara Oshana / Privat
Pernilla Eskilsdotter och Sam Edward i samtal kring mixerbordet i studio 8 i radiohuset i Växjö.
2 av 2
Pernilla Eskilsdotter och Sam Edward pratar syrisk jul. Foto: Martin Ekeholm / Sveriges Radio
Tisdag 20 december 2016

Juldagsfrukosten viktigast i Syrien

Efter juldagsmässan samlas Sam Edward och hans familj kring den frukost som bryter fastan innan jul. Klicha heter bakelsen som är ett måste då.

– Det är bara familjemedlemmarna som sitter i lugn och ro och pratar, man har inga gäster. Om någon har varit dum eller har gjort något fel under året så tar man upp det och förlåter den som syndat. Det blir början på något nytt, berättar Sam Edward för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Sam kom till Sverige för sju år sedan och han har många minnen från barndomens julfirande i nordöstra Syrien. Han berättar också om bakelsen klicha, som påminner lite om pepparkaka i smaken och som är känd i nästan hela mellanöstern. Den är ett viktigt inslag i juldagsfrukosten.

– Alla måste ha den! Vi brukade baka lite extra och ta med oss till kyrkan på juldagsmorgonen och ge till dem som inte hade råd att köpa eller baka klicha. Ingen ska vara utan de här bakelserna, alla ska fira jul med dem, säger Sam Edward.

Han ser fram emot att fira julen här i Sverige med sin familj och tänker hellre på en sagolik vit jul med kyrkor och psalmer än på kriget i hemlandet Syrien.

– Känslan för glädje är starkare än det kriget gör, säger Sam Edward.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".