Roland Olsson sitter och täljer i sin verkstad. Till höger knopparna på tre dirigentpinnar.
1 av 3
Roland Olsson i sin verkstad. Foto: Leif Fransson & Roland Olsson
Fyra dirigentpinnar i olika längd.
2 av 3
Dirigentpinnarna görs av lövträ och är 5-6 mm tjocka. Foto: Roland Olsson
En dirigentpinne i sitt träfodral.
3 av 3
En färdig dirigentpinne i sitt etui. Foto: Roland Olsson
Tisdag 17 januari 2017

Går det att dirigera med en blompinne?

7:37 min

Balanspunkt, längd och formen på handtaget är några viktiga saker att tänka på när man tillverkar dirigentpinnar. Vad görs pinnarna av, hur länge håller de och skulle inte dirigenten lika gärna kunna använda en blompinne är några andra frågor som tillverkaren Roland Olsson besvarar.

– Problemet är inte utseendet, utan problemet är att med en blompinne har du inget att hålla i handen. Om du gör en snabb viftning så kan den ju fara iväg. Dessutom är den träfärgad, så den kan synas lite dåligt. En dirigentpinne är oftast vit så att den ska synas tydligt, berättar Roland Olsson för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Roland Olsson som har tillverkat dirigentpinnar i drygt 10 år och det började med att han gjorde några pinnar åt sin son som är klarinettist och dirigent, sen har det rullat på. Det viktigaste med dirigentpinnen tycker Roland är formen på handtaget, som måste passa dirigentens hand.

– En del vill ha en liten kula, en del vill ha ett långsmalt handtag och en del vill ha ett päronformat. Det är helt individuellt med storlek och tjocklek, säger Roland som även berättar att längden på pinnen kan variera mellan 30 och 45 cm.

 En annan viktig detalj i tillverkningen är att hitta pinnens balanspunkt och att den är av rätt material. Det finns färdiga pinnar i glasfiber, men de upplever många att de lätt går av, så Roland tillverkar sina pinnar i björk eller ett annat segt lövträslag.

– Barrträd funkar inte, det håller inte. Slår du mot notstället så går de sönder, säger Roland Olsson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista