Torsdag 23 mars 2017

Åsa och gåtan med blåsorkestern på perrong 10

5:58 min

Samma tid varje söndag står det en blåsorkester på Stockholms central och spelar samma stycke. Vilka är de och vad spelar de? Åsa Plesner undrar.

Det började med att Åsa Plesner kontaktade programledaren Pernilla Eskilsdotter på Twitter. Hon skrev:

Det här med en blåsorkester på spår 10 på Sthlms central varje söndag eftermiddag är ju himla trevligt. Har ni uppmärksammat den i programmet? Tips annars!

Spännande, tyckte vi och bad henne berätta mer om vad hon sett och hört.

– Man kommer hem från landet med två barn, en katt och en massa väskor och är svettig och plötsligt står det en blåsorkester där. Och vi kommer ut ur tåget till samma stycke varje gång, berättar Åsa och fortsätter:

– Jag brukar låtsas att vi är en överklassfamilj på 1800-talet som kommer hem och blir mottagna. Det är en väldigt härlig stund och alla blir på gott humör.

Vad det är för orkester vet hon inte. Men det visste våra lyssnare. Oj, vad det ringdes och skrevs. Petter, Lars-Erik och Christer till exempel ringde till vår telefonsvarare och berättade. Vadå? Jo, att det var Blå Tågets mässingsextett som varje söndag eftermiddag alltid spelar i anslutning till tågets avgång mot Göteborg. De spelar ungefär 25 minuter före avgång fick vi veta.

Men vad är det för stycke som Åsa hört varje gång? Den frågan ställer vi också till våra lyssnare och vem svarar då om inte Andreas Parmerud, som är trumpetare och leder musikkåren. Han skriver:

Vi har ingen särskild låt som vi spelar vid något särskilt klockslag utom en; strax före tåget lämnar plattformen och under tiden det lämnar spelar vi Blå Tågets egen signaturmelodi, marschen Bohus Bataljon som är tågets signaturmelodi. Det kan vara den som hörts om hon alltid kommit samma tid!

Så var den gåtan löst! Lyssna på när vi spelar stycket (5:12 min in) i programmet fredag 24 mars här nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista