Växjö stifts biskop Fredrik Modéus i Växjö domkyrka.
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift. Foto: Martina Wärenfeldt
Skärtorsdag 13 april 2017

Färre musikupplevelser när fler går ur kyrkan

Biskop Fredrik Modéus: Det blir svårare att göra det som är viktigt för människor.
4:04 min

I veckan kom nyheten att allt fler lämnar kyrkan. Hur påverkar det antalet musikupplevelser i kyrkans lokaler? Programledare Pernilla Eskilsdotter pratar med Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

– Vi behöver våra kyrkor och vi är många i vårt samhälle som tror och tänker på olika sätt men som ändå älskar våra kyrkor. Är det fler som lämnar så ser vi färre möjligheter till konsertupplevelser, säger Fredrik Modéus.

– Det är så tydligt alltså, är det fler som lämnar så blir det färre möjligheter till konsertupplevelser i svenska kyrkan?, säger Pernilla.

– Ja. Om fler lämnar blir det svårare att göra det som är viktigt för människor. Det kan vara aktiviteter för barn och unga, eller bereda möjligheter till musikupplevelser, svarar biskopen.

– En av våra lyssnare skriver att kyrkan är inte en konsertlokal. Vad tycker du om det?

– Varje kultur har sina religiösa byggnader. De är viktiga arenor för att möta det som är bortom orden. Som till exempel musik. Vad man kallar det tycker jag ligger vid sidan om. Det viktiga tycker jag är att vi finns kvar. Det är ingen enkel diskussion. Jag tycker inte man alltför fort och tvärtsäkert ska säga att så här ska det vara, säger Fredrik Modéus.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".