Eric Ericson i rollen som Olof Molander i tv-serien Molanders dirigerar en orkester.
1 av 2
Eric Ericson i rollen som Olof Molander. Foto: SVT
Porträtt på skådespelaren Eric Ericson.
2 av 2
Eric Ericson. Foto: Fredrik Evers
Fredag 19 maj 2017

Rollen i Molanders gav Eric en ny värld

– Jag har Olof Molander att tacka för att jag lyssnar på P2 och klassisk musik, säger skådespelaren Eric Ericson till programledare Pernilla Eskilsdotter.

Olof Molander är en karaktär ur tv-serien Molanders som just nu repriseras på SVT. Familjen Molander flyttar till Alingsås för att starta ett nytt liv. Olof Molander blir chef för kulturskolan i Alingsås och är också dirigent för Alingsås musiksällskap. Eric Ericson som spelar Olof Molander berättar för Pernilla Eskilsdotter om hur rollen påverkat honom.

Hur lika är ni?

– Ja, vi är väldigt lika på det sättet att vi båda är medelklasspersoner som har svårt för att ta konflikter. 

Klassisk musik är en stor passion för honom, hade ni det gemensamt också?

– Nej. Absolut inte. Jag kunde ingenting om någonting när jag började sätta mig in i rollen. Jag fick hjälp av en dirigent för att få en känsla för dirigerandet. Det var som att öppna en dörr till en ny värld. Det resulterade i att jag uteslutande lyssnar på P2 nu. 

Vad har det förändrat? 

– Framförallt blir mornarna bättre. Tidigare vaknade jag och kokade kaffe till en värld som stod i brand. Nu är det bara P2 som står på. Jag blir en lugnare och mer tillfreds människa tack vare musiken.

Eric berättar att han vuxit upp i en familj där musiken varit helt frånvarande. Möjligtvis fanns det en skiva de lyssnade på.

– Att lyssna på P2 och klassisk musik har gjort att jag har tillgång till inte bara vete utan till en hel äng.

Det är inte bara på mornarna som Eric lyssnar på klassisk musik.

 – Jag älskar att cykla och det finns få saker som är så bra att cykla till. Då blir det mycket Klassisk morgon och Klassisk förmiddag. Och Dag Wiréns serenad. Den är som hel cykelutflykt i sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista