Tisdag 8 augusti 2017

Teoretiska och världsliga utmaningar för körledaren i Indien

Jonas Olsson har bott i södra Indien i tio år. Sedan två år undervisar han i sång på The Bangalore School of Music.

Hans största fritidsintresse är sång och innan han flyttade till Indien för jobbets skull sjöng han i kör i Sverige, till exempel i Göteborgs gosskör.

För ett och ett halvt år sedan började han att leda manskören The Bangalore Men.

– De är 14 körsångare och alla har tidigare erfarenhet av blandad kör, säger han.

The Bangalore Men är den enda indiska manskören som specialiserar sig på västerländsk konstmusik. Jonas Olsson berättar att den västerländska klassiska musiken är förknippad med de kristna kyrkorna i Indien. 80 procent av körmedlemmarna är kristna och har sjungit i kyrkokörer.

Programledare Pernilla Eskilsdotter undrar om det är samma sak att leda den här indiska kören, som att leda en kör i Sverige. 

– Njae, det är det inte. En av utmaningarna är att den musikteoretiska kunskapen är låg och att mycket sker på gehör, säger Jonas, och fortsätter:

Det finns också rena praktiska utmaningar. Det är mycket strömavbrott här i Indien, plötsligt måste vi avbryta en repetition för att vi inte har något ljus. Eller så kommer medlemmarna sent nu under monsunperioden på grund av att det är översvämningar på vägarna. Så det är ganska annorlunda än att leda en svensk kör...


I klippet hör du "Hymn till soma" ur Gustav Holsts "Choral hymns from the Rig Veda" för manskör och orkester (komponerat 1912).