Suffragette i Leeds och kompositören Ethel Smythe
1 av 2
Suffragettkamp för rättvisa (Leeds City Museum) och kompositören och suffragetten Ethel Smythe. Foto: Bild till vänster: scrappy annie/Flickr/CC BY-NC Bild på Ethel Smythe (från 1922): Public domain
Suffragetten Emmeline Pankhurst på Trafalgar Square i London 1908
2 av 2
Suffragetten Emmeline Pankhurst talar på ett möte på Trafalgar Square i London 1908. Foto: BBC Radio 4/Flickr/CC BY-NC
Måndag 14 augusti 2017

Kvinnornas marsch hörs i komisk opera

Ethel Smyth, den engelska kompositören, förknippas ofta med den engelska kvinnorörelsen Suffragetterna. Hon blev faktiskt kontaktad av rörelsen under tidigt 1900-tal.

Ethel Smyth (1858–1944) engagerade sig för kvinnliga musiker och skrev kampsången "March of the women" som sjöngs av suffragetterna. I uvertyren till den komiska operan "The boatswain's mate" känns tonerna ur "March of the women" igen.

En av förgrundsgestalterna i suffragettrörelsen hette Emmeline Pankhurst (1858–1928). Och i en brevväxling mellan Ethel Smyth och Emmeline Pankhurst berättar Smyth om utmaningen att tonsätta samtiden. Men också att hon tyckte att det var väldigt kul att sätta ihop operan:

Pulling this opera together is huge fun.

 

Bildlänkar:

Suffragettkamp

Ethel Smythe

Emmeline Pankhurst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".