Tisdag 15 augusti 2017

Lyssnarnas minnen från sommarens festivaler

Anders Hedin är just hemkommen från semesterresan och det årliga besöket på Gilbert och Sullivan-festivalen i England.

I år ägde festivalen (som pågår till den 20 augusti) rum för 24:e gången i Harrogate i Norra Yorkshire. Så här skriver Anders om sin resa:

– Jag var först i Skottland för Sexdagars-orienteringen, så hela dagarna var ju inte fyllda med klassisk musik. Sedan var det snabba ryck ned till Harrogate – dels för möten med folk, men framför allt för att varje kväll (för min del blev det en knapp vecka) lyssna och se bra opera.

– Sista kvällen innan jag åkte hem var det "The Yeomen of the Guard" som gavs, kanske Gilbert och Sullivans mest "klassisk opera"-liknande opera.

Om jag skulle önska något ur den: "I have a song to sing" ur första akten vore väl fint. Den sjungs när den försåtliga Elsie och den naive Jack Point kommer in på scenen – ovetande om vad som framtiden har i sitt sköte.

I programmet delade även ett par andra lyssnare med sig av sina semesterminnen.

I juli var Birgitta Lundberg på den finska operafestivalen i Savonlinna:

– Den kan jag verkligen rekommendera. Det är mycket speciellt att sitta där i den gamla vackra 1400-talsborgen som har en fantastisk akustik. Applåderna och jublet ville aldrig ta slut efter föreställningen. Jag skulle bli väldigt glad om ni spelade kvartetten i Rigoletto!

Och Carl Segersson tar med sig ett fint semesterminne från Tidaholm:

– Vid Tidans strand samlades vi med 1000 andra människor för att vara med på årets kräftfiske. Som gammal trumslagare i en musikkår så började hjärtat så klart klappa lite fortare när jag hör tonerna av Sam Rydbergs "På post för Sverige" eka mellan husen. Då är väl ändå sommaren som bäst!

I klippet framför Gilbert and Sullivan Festival Chorus, Valerie Masterson (sopran) och John Carter (baryton) "I have a song to sing, O!". Peter Murray dirigerar.