Fjäril och Inger Christensen
Ett av den danska poeten Inger Christensens (1935-2009) mest kända diktverk är sonettkransen Fjärilsdalen (1991). Foto: Max Romantschuk/Flickr/CC BY-NC Foto: Bernhard Ellefsen/Flickr/CC BY-NC
Onsdag 16 augusti 2017

Fjärilens korta stund får evigt liv i sonettkrans

4:39 min

En fjärils liv från larv till vacker insekt: Inger Christensens diktverk "Fjärilsdalen – ett requiem".

Den danska författaren Inger Christensen skrev sonettkransen "Fjärilsdalen" 1991. Diktverket består av 15 sonetter och hon har själv beskrivit det som "att gradvis komma till insikt om dödens närvaro". Dikterna handlar om det flyktiga livet från larv till vacker fjäril.

En sonettkrans består av 15 sonetter, där sista raden i varje sonett utgör den första raden i nästa. Slutligen knyts hela sonettkransen ihop i den sista sonetten, mästarsonetten, som består av inledningsraderna i de 14 föregående sonetterna. 

När den danske tonsättaren Svend Nielsen fick "Fjärilsdalen" av sin fru bestämde han sig för att tonsätta verket, som skulle komma att ta sex år att färdigställa.

I ljudklippet hörs Ars Nova sjunga den åttonde sonetten under ledning av Tamás Vetö:

Ett liv som inte dör som ingenting?
Men om vi nu i allt det mänskoskapande, 
naturens sista självupptagna spring, 
får del av det i förväg helt förtappade...

  

Bildlänkar:

Fjäril

Inger Christensen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".