Dirigenten Esa-Pekka Salonen viftar med dirigentpinnen. Bredvid en bild på körsångaren Sara Fahlander.
Esa-Pekka Salonen dirigerar och Sara sjunger. Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio
Måndag 21 augusti 2017

Esa-Pekka en rockstjärna för körsångaren Sara

Esa-Pekka Salonen håller i taktpinnen när Östersjöfestivalen invigs med musik av Igor Stravinskij. Körsångaren Sara Fahlander ser fram emot att medverka.

– Det är väldigt häftigt! Han har ju ett "rockstjärne-glow" om du frågar mig. Han är ett under av tydlighet, det är väldigt, väldigt lätt att musicera med honom, säger Sara Fahlander som sjunger i Gustaf Sjökvists kammarkör.

Sara är en av körsångarna som kommer sjunga Stravinskijs oratorium Oedipus Rex och Psalmsymfonin under Esa-Pekka Salonens ledning när Östersjöfestivalen invigs.

– Han har en otrolig känsla för det här verket, det är ett ständigt musicerande tillsammans. Det är väldigt kul och det känns som det är enkelt, även fast musiken är tuff, säger Sara till programledare Pernilla Eskilsdotter.

Det är Orphei Drängar, Gustaf Sjökvists kammarkör och Sofia vokalensemble som framför den Polarprisbelönade regissören Peter Sellars tolkning av Igor Stravinskijs verk.

– Det är fantastiskt hur han lyckas smälta samman de här tre ganska olika körerna, med våra olika erfarenheter och bakgrunder, till ett. Med samma mål för vad vi ska förmedla tillsammans.

– Men det här är ju konsertanta verk på många sätt, behövs det då en regissör?

– Vi både agerar, rör oss och sjunger, så att det här blir ett fulländat verk på scen, säger Sara Fahlander.

I ljudklippet hör du Berlinradions kör sjunga ett avsnitt ur Igor Stravinskijs Psalmsymfonin.

Hör Sara och hennes körvänner sjunga verket måndag 21 augusti kl. 18.55 i P2. Se länk nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".