Tisdag 22 augusti 2017

Boléro - tjatig eller helt underbar?

Maurice Ravels balettmusik Boléro med sitt repetitiva trumkomp är älskad av många. Men stycket väcker även andra känslor visar det sig.

Arne Söderberg i Alingsås är i vilket fall en av alla som gillar det statiska, upprepande och succesivt starkare trumkompet i Boléro. Lisa Tilling berättar att det ibland brukar vara flera slagverkare som turas om att hålla takten i det cirka 14 minuter långa stycket.

Men Ravels mest kända verk väcker inte bara positiva känslor bland våra lyssnare.

Bolero!!!!! Jag har dammsugit, t.o.m. möbler, men den pågår i alla fall. Så här kan man göra med vilket musikstycke som helst, bara köra refrängen, gång på gång.... jag går in och duschar och hoppas det kommer något annat.

Clemens Ludvigsson känner sig lite splittrad - han gillar Boléro, men inte vägarbeten, som är det han kommer att tänka på när han hör musiken.

Den kan ibland upplevas som om man kör i ett långt vägarbetsområde med bara stenkross och man sitter bara och väntar på ett stenskott som aldrig kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".