Författaren Theodor Kallifatides sitter vid havet och håller en pipa i sin ena hand.
Musiken är fullständigt fri, säger författaren Theodor Kallifatides. Foto: Caroline Andersson
Onsdag 30 augusti 2017

Theodor Kallifatides hittar friheten i Schubert

– Musiken kräver inte lydnad. Det gör en roman, det gör i viss grad också en tavla, säger författaren Theodor Kallifatides som känner sig fri i umgänget med musiken.

För programledare Pernilla Eskilsdotter berättar han att musiken inte ställer några villkor som en roman eller en tavla kan göra.

– Både en roman och en tavla - liksom ett musikstycke - kan dra en med sig och föra en till andra världar. Men skillnaden är att en roman drar en in i "sin" värld, som är ganska bestämd med personer med namn och yrken, det finns en bestämd intrig och så vidare. En tavla ger samma sak fast kanske inte lika många varianter som en roman. Medan musiken är fullständigt fri. Du dras in i den och där kan du ju dansa din egen dans på något sätt, säger Theodor Kallifatides.

Ett stycke som hjälpt Theodor Kallifatides mycket i hans författarskap är Franz Schuberts Stråkkvintett i C-dur.

– Jag försätter mig genast i den här mycket djupa, kontemplativa nivån där huvudet på något sätt andas friare och friare. Musiken öppnar huvudet till att tänka på sitt, oavsett om det är storartat eller tråkigt eller banalt. Musiken kräver inte lydnad. Det gör en roman, det gör i viss grad också en tavla, avslutar Theodor Kallifatides.

I ljudklippet hör du de första minuterna av den första satsen ur Franz Schuberts Stråkkvintett i C-dur. För att höra hela satsen hänvisar vi till avsnittet (26 min in) här nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".