Brunnspaviljongen vid Evedal i Växjö med badplats och bryggor i bakgrunden.
Evedals brunnsmiljö vid Helgasjön norr om Växjö. Foto: Tobias Wendt
Onsdag 6 september 2017

Vid Evedal föddes Hjärtats saga

Det mineralrika vattnet från Evedal norr om Växjö ansågs kunna bota allt från "svag mage" till "hysterisk huvudvärk". Men miljön gav också inspiration till en charmig sång.

Eva Wennerholm har ringt till Klassisk morgon för att få veta mer om en sång hon gått och gnolat på, Hjärtats saga. Den visar sig vara skriven i Evedals brunnsmiljö vid Helgasjön norr om Växjö.

Pernilla Eskilsdotter berättar om hur två Växjöprofiler, på en punchbrygga en sommarkväll, fick inspiration till sången. Den ene var redaktören på Smålandsposten, Alfred Hedenstjärna och den andre, Vilhelm Åström, musikdirektör på I11. 

Hjärtats saga börjar med orden "hvar skog har nog sin källa, hvar äng sin blommar har. Ingeborg Nyberg sjunger till Egon Kjerrmans orkester.

I ljudklippet hör du också Pernilla berätta mer om alla de åkommor som det mineralhaltiga vattnet vid Evedal ansågs bota.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".