Bror Magnus Tødenes blickar snett uppåt.
1 av 2
Bror Magnus Tødenes. Foto: Bertil Tødenes
Bror Magnus Tødenes tar emot Jussi Björlingpriset av Berit Sjögren och Stefan Olmårs.
2 av 2
Bror Magnus Tødenes tar emot Jussi Björlingpriset av Berit Sjögren och Stefan Olmårs. Foto: Johan Adlercreutz
Fredag 8 september 2017

Bror Magnus Tødenes - omtumlad Jussi Björlingpristagare

– Det var helt surrealistiskt. Det går inte att beskriva med ord, så säger tenoren Bror Magnus Tødenes till programledare Pernilla Eskilsdotter. Han är Jussi Björlingpristagare 2017 och tog nyligen emot sitt pris.

Jussi Björlingsällskapet delar varje år ut sitt Jussi Björlingpris. I år gick det alltså till den norske tenoren Bror Magnus Tødenes.

Bror äger en röst som är lättillgänglig och bevekande.

Första helgen i september var det utdelning av priset. Den var i Strömsbruk, där Jussis pappa är född. Det var häftigt berättar Bror Magnus.

– Jussi är ju en hjälte för mig, han har betytt hur mycket som helst. Och att få vara där och att då ta emot det här priset, ja det känns fortfarande overkligt.

Bror Magnus berättar att besöket ändå gjorde att det känns som att Jussi verkligen har varit en människa, någon av kött och blod. Han fick inte bara se huset där Jussis pappa föddes utan han fick också träffa hans dotter Ann-Charlotte.

– Plötsligt satt Jussi Björlings dotter där och slängde slängkyssar till mig. Det var helt otroligt. Sen pratade vi mer och hon berättade om hur han var som person och som pappa.

Bror Magnus vill höra Jussi sjunga Jag längtar dig. En låt som betytt mycket för honom.

– Man är alltid lite ensam, jag har längtat mycket efter familjen och efter kärestan och då är det fint att ha Jussi vid sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".