Bjerne von Schulman framför en bänk i frukostmatsalen på sitt hotell. I bakgrunden rader av glas och koppar i en hylla.
Bjerne von Schulman vill ha stämningsfull musik i sin frukostmatsal. Foto: Annabritta von Schulman
Torsdag 21 september 2017

Bjerne söker lugn i sin frukostmatsal

"Man behöver inte höra musiken så där påtagligt, den påverkar en ändå."
5:10 min

– Jag vill bjuda gästerna på en god start på dagen, berättar hotellägaren Bjerne von Schulman och ber programledare Pernilla Eskilsdotter och lyssnarna om hjälp att sätta ihop en klassisk musiklista till sin frukostmatsal.

– Jag vet av erfarenhet att man behöver inte höra musiken så där påtagligt, man behöver inte ens lyssna på den - den påverkar en ändå, säger Bjerne.

Bjernes frukostmatsal har en äldre atmosfär med få moderna inslag. Det är fönster åt både norr och söder och ganska ljust på mornarna. Färgerna går i ljusgrönt och mjukt gult. Det får plats cirka 30-40 personer i Bjernes frukostmatsal så det är ganska intimt.

– Det ska vara harmonisk och lugn musik, säger han.

Det är inte någon slags hissmusik du är ute efter?

– Nja, hissmusik är ju fult och negativt, men till funktionen ska det i viss utsträckning vara hissmusik. Men till kvalitén ska det definitivt inte vara hissmusik.

Bjerne tycker att musik som kan fungera är Air av Johann Sebastian Bach, Sången till månen ur Rusalka och Camille Saint Saens första pianokonsert. Det skulle däremot inte fungera med den första satsen ur Ludwig van Beethovens 5:e symfoni.

– Är musiken för dynamisk, med stora skillnader mellan svagt och starkt kan det få effekter som inte alls är önskvärda, säger Bjerne von Schulman.

Hjälp till att musiksätta Bjernes frukostmatsal - vilken musik skulle du vilja lyssna på där? Hör av dig!

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".