Jonas Magnusson står och spelar på sin kontrabas i sitt hem.
Jonas Magnusson med sin nya vän. Foto: Privat
Fredag 29 september 2017

Kontrabasen valde Jonas

– Det var ingenting som jag tyckt att - vad häftigt det skulle vara, för sakens skull - utan det var den här inre känslan, säger Jonas Magnusson som nyligen köpte grisen i säcken och slog till på en kontrabas.

Det var i våras som Jonas kom på sig själv med att slarva bort en massa tid framför datorn när han kom hem från jobbet där han bygger köksinredning. Han kände att han ville hitta en hobby som var lite mer intellektuellt stimulerande. På närradion spelas det rockabillymusik ett par dagar i veckan och det var slapbassrytmerna därifrån som gjorde honom förälskad och kläckte idén om att han kanske borde lära sig att spela ett instrument.

– Det var som om både jag och radion hoppade runt! Det vore väl häftigt med en kontrabas, men de där är säkert skitdyra tänkte jag. Men det visade sig att de gick att hitta till rätt överkomliga priser. Men stora är de också - var ska jag få plats med en sån? Men efter lite mätande visade det sig att det nog skulle gå ändå, berättar Jonas Magnusson för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Jonas försökte hitta en rad argument för att INTE skaffa en kontrabas, men de föll allihop. Nu står han där med sitt gigantiska instrument.

Jag har köpt en nybörjarbok, så nu håller jag på att tragglar Gubben Noak, Lunka på och såna grejer.

Jonas när en dröm om att i framtiden kunna spela lite mer avancerade jazzlåtar och kanske till och med lite rockabilly. Som inspiration skickar Pernilla med honom Giovanni Bottesinis Kontrabaskonsert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".