Papageno (Håkan Hagegård) och Pamina (Irma Urrila) ur Ingmar Bergmans filmatisering av Trollflöjten.
Papageno (Håkan Hagegård) och Pamina (Irma Urrila) ur Ingmar Bergmans filmatisering av Trollflöjten. Foto: SVT Bild
Torsdag den 5 oktober 2017

Operaroller där man kan leva ut nya sidor av sig själv

17 min

"Jag skulle vilja vara Papageno.....tralla runt och ramla in i äventyr.....".
Det Åsa Gunnarsson drömroll i operans värld. Precis som Lisa Tillings.

Om man skulle få kliva in i en av alla operaroller för en dag och leva det livet och sjunga det som den gör...Lisa väljer Papageno i Trollflöjten  eftersom han är en god gamäng som egentligen bara vill ha det bra.
Thomas Roth däremot vill vara Scarpia i Tosca:" För att jävlas med alla och sedan mördas av en scandal beauty."
Liza Eriksson beundrar Brünhilde i Nibelungens Ring och tycker att hon är stark och modig och står upp för det hon tror på. Men Liza vill självklart inte dela hennes öde.. Och det kanske är det som är problemet och detta pekar Per-Arne Jonsson på i en kommentar:"Själv skulle jag inte vilja vara någon av figurerna ur någon av alla operor. De verkar ha det alldeles för jobbigt i sina liv, även om det för några går hyfsat bra på slutet." Och om han ändå skulle behöva välja svarar han:" Som att välja mellan pest och kolera. Butterfly blir övergiven och tar livet av sig. Macbeth blir galen. Rosina blir sviken. Jago är bara totalt elak. Och så vidare....".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".