Kvinna, orgel, organist
Irina Sartakova spelar orgel. Foto: Privat
Fredag den 6 oktober 2017

Irina gav inte upp sin dröm om att spela orgel

9:23 min

I musikskolan i Novosibirsk fanns det inte möjlighet att få spela orgel.
Men Irina Sartakova gav inte upp sin dröm och nu studerar hon till organist i Sverige.

Irina berättar att när hon var runt 10 år gammal och hade spelat piano i tre år sa hon till sin mamma, att hon jättegärna ville börja spela orgel. Detta efter att ha besökt en orgelkonsert.
- Hon svarade att organist, det blir man först när man är vuxen och blivit jättejättebra på piano. Nu inser jag att chanserna var rätt så obefintliga där och då jag växte upp. Drygt tjugo år senare är jag i Sverige och går en organistutbildning. För vad gör man inte för att motbevisa sin skeptiska familj, undrar Irina.

Stycket Irina har valt att höra är Herlich tut mich verlangen av Johannes Brahms. Det hörde hon vid ett tillfälle och tyckte det var så vansinnigt vackert. Hon lärde sig det och spelade det på en kurs i Piteå sommaren 2016 och den respons hon fick från kurslärare och andra som var där sporrade henne att söka in och hon går nu där och utbildar sig nu till organist. Hon är 37 år gammal och äldst, men det är inget hon tänker på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".