En gammaldags godsvagn som står stilla på järnvägsrälsen.
En vecka tog flykten från Tyskland till Sverige för Kurt Lewin. Foto: Chris/Flickr/CC BY-NC
Torsdag 12 oktober 2017

Altviolinisten som flydde till Sverige i en godsvagn

– Jag hade mitt instrument med mig när jag flydde, berättar altviolinisten Kurt Lewin i ett radiosamtal med Sigvard Hammar år 1984. I Sverige kom han att spela med Kyndelkvartetten.

Det är när Paul i Ådalen ringer och berättar om en bok han läst som Pernilla Eskilsdotter börjar leta i radions arkiv och hittar ett helt program om Kurt Lewin.

– Utan goda vänners hjälp hade jag inte klarat mig, säger Kurt Lewin till Sigvard Hammar i programmet "Dryga timmen" år 1984.

Kurt Lewin gick på konservatorium i Berlin när Hitler kom till makten. Han berättar hur han fick tjänst i stadens judiska orkester för att sedan tvingas sluta spela för att istället tvingas att bära koks och kol.

I Sverige blev Kurt Lewin en av Sveriges främsta altviolinister. Han spelade orkestermusik i filharmonikerna i Stockholm och kammarmusik i Kyndelkvartetten. På 1980-talet var Kurt Lewin dirigent för både Sollefteå Kramfors kammarorkester och Uppsala Kammarstråkar.

Trots min begränsade tyska fick jag med mig en hel del från hans otroliga livsöde.

I andra satsen i Hilding Rosenbergs första stråkkvartett har Kurt Lewin ett tydligt altfiolsolo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".