En hand håller upp en polaroidbild med Tilda Sandbergs ansikte på.
Tilda Sandberg. Foto: Privat Foto: Markus Spiske/Flickr/CC BY-NC
Fredag 13 oktober 2017

Tilda gillar hipsterklassiskt

– Jag och en kompis lyssnade på hans lista med klassisk musik. Han tittade på min lista och sa att han inte kände till något. Och sen sa han till mig: du är mer hipsterklassisk. Det berättar Tilda för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Tilda Sandberg hade alltså den konversationen med sin kompis på Twitter. Han menade att han var mer mainstreamklassisk och Tilda mer hipsterklassisk. Men vad innebär det?

– Hipsterklassisk musik är musik som inte är tydligt klassisk utan som är lite knepigare. Musik som lånar toner från klassiska stycken och utmanar formen hos andra klassiska stycken. Musik som inte tilltalar alla, säger Tilda. Hon menar att hon själv är lite mer hipster än mainstream när det gäller klassisk musik. 

– Mainstreamklassisk musik är sån musik som alla känner till, även sådana som inte lyssnar så mycket på klassisk musik i vanliga fall. Hipsterklassiskt kan man säga är lite mer okänd musik, och lite mer underground.

Tilda berättar att hon har mycket piano på sin lista, bland annat nämner hon José González och The String Theory, som något av det mest hipsterklassiska hon hört. 

I ljudklippet kan du dock höra Maxence Cyrins Ouverture.

Utifrån hur Tilda beskriver hipsterklassisk musik - vilken musik är hipsterklassisk för dig? Hör av dig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".