Linn Hentschel vid Umeå universitet och elever vid elevskåp i en skolkorridor.
Linn Hentschel, forskare vid Umeå universitet. Foto: Privat Foto: Pontus Lundahl / TT
Tisdag 17 oktober 2017

Olika förväntningar på tjejers och killars sång

Forskaren Linn Hentschel: Det är en skillnad i utgångsläge.
5:39 min

Linn Hentschel vid Umeå universitet har precis lagt fram en avhandling där det visar sig att förväntningarna på hur tjejer och killar ska sjunga ser olika ut. Hon berättar för programledare Pernilla Eskilsdotter.

– Synen på hur pojkar och flickor förväntas sjunga kan vara ganska olika. Det finns en syn på sång som något feminint. Som något flickor förväntas göra oftare, eller vara mer intresserade av. Det påverkar ju både flickor och pojkar, säger Linn.

Linn Hentschel menar att det kan vara svårare att vara en flicka som inte vill eller vågar sjunga, när man förväntas göra det. Och tvärtom att vara en pojke som vill sjunga när man förväntas vara den som inte är speciellt intresserad av att sjunga.

– Det är en skillnad i utgångsläge, säger Linn.

– I min studie visar det sig att flickor har en tendens att tona ner sin kunskap i sång. De säger till varandra att de inte kan, pojkar säger inte det. De bara sjunger. Det finns också en förväntan kring att pojkar ska sjunga mer oseriöst. De sjunger lite mer på skoj. 

Hon berättar att flickor inte tar egna initiativ till den typen av mer skojsjungande. Det kan också vara så att flickor säger till varandra att inte sjunga på det sättet, utan mer seriöst.

Vad ska man göra åt det?

– Givetvis är det viktigt att lärarna är medvetna om det, att vi finns i ett samhälle där vi struktureras av genusnormer kring sång. Det är viktigt att vara reflekterande och medveten kring detta, säger Linn Hentschel.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".