Mikrofonen redo.
Mikrofonen redo. Foto: Lars Gustafsson/Sveriges Radio.
Torsdag 19 oktober 2017

Grattis Ekot 80 år - här är er musik!

Med anledning av att nyhetsredaktionen Ekot på Sveriges Radio i år firar 80 år bjuder Pernilla Eskilsdotter på passande musik.

Alice Babs sjungandes Bill Putnams Godmorgon Mister Eko fick inleda Klassisk morgons hyllning till kollegorna på nyhetsredaktionen Ekot. Ni lyssnare delade också med er av den ekosändning som lever kvar starkast i ert minne.

De ekosändningar som jag aldrig glömmer och till som till stor delpåverkat hela min världsbild är Kurt Anderssons rapporter från Ungern hösten 1956. Jag var då 14 år.

I inslaget hörs också Bellerofonte Castaldis duett Echo, Johann Sebastian Bach Ekoduett i Juloratoriet och Orlando di Lassos körsång Ekot (O la o che bon eco).

En nyhet som jag kommer ihåg trots att det är länge sedan är när flygplanet med Dag Hammarsköld störtat. Jag gick då i realskolan och eftersom man inte fick lunch i skolan var jag hemma i köket i mitt föräldrahem och åt lunch när jag hörde denna nyhet.

Caj-Åke minns sändningen från septembermorgonen 1994 då Estonia sjunkit och Hans-Otto minns hur han som 7-åring med spänning följde sändningen då man funnit regalskeppet Vasa.

Aldrig glömmer jag 9 november 1989. Glädjetårarna föll samtidigt som Berlinmuren föll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista