Mats Törnblom framför floden och skylinen i Portland.
Mats Törnblom tycker att Portland är en mycket trevlig stad. Foto: Anne Knutsson Foto: Thomas Hawk/Flickr/CC BY-NC
Fredag 20 oktober 2017

"Portland - en hipsterstad som måste upplevas"

– Staden känns väldigt "tillåtande". Det går inte att beskriva, den måste upplevas, säger Mats Törnblom som beskriver den amerikanska staden Portland som "hipstrarnas huvudstad på jorden".

Mats Törnblom har vänner som bor utanför Portland på USA:s västkust. När han var där på besök fick han en känsla från sin ungdom, berättar han för programledare Pernilla Eskilsdotter.

– Jag skulle säga att Portland är som en virvelvind från 70-talet, när man var ung och rebellisk, säger Mats.

Vad har du för minnen från Portland?

– Mat och svenska klädkedjor som fanns överallt. Det är det jag minns från själva staden.

När Mats var i Portland berättade någon om en spännande tonsättare från Portland - Arthur Breur - och då blev Mats så nyfiken att han blev tvungen att kolla upp honom. Då ramlade han över Breurs stycke Monsterdans under sängen.

– Det är galen pianomusik, när monstren dansar under sängen är det galet. Det tycker jag beskrivs väldigt bra i den här musiken.

I ljudklippet hör du Carlos Marquez spela Arthur Breurs Monsterdans under sängen. Musiken finns med på vår Spotifylista Klassisk morgon goes hipster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista