Ulf Berggren sitter på en stol i ett ljust rum.
Ulf Berggren diggar Elfrida Andrée. Foto: Privat
Tisdag 31 oktober 2017

Elfrida Andrées musik är mäktig tycker Ulf

Flera av våra lyssnare tycker att Elfrida Andrée borde lyftas fram som den svenska musikens moder. En av dem är Ulf Berggren som nyligen hörde musik av henne i Lunds domkyrka.

– Den var fantastisk, det var mycket fint. Det är väldigt mycket glädje i musiken och nu när jag fick höra det live så blev det otroligt mäktigt, säger Ulf Berggren som själv jobbar som kantor.

Ulf var på en lördagskonsert i domkyrkan och fick höra Elfrida Andrées Symfoni nr 2 för orgel och bleckblåsare framföras av Lunds universitets brassband under ledning av Roger Andersson och med Robert Patrick Christopher Bennesh vid orgeln.

Ulf har fascinerats av Elfrida Andrées vilja och kraft trots att hon mestadels jobbade i motvind. Han tycker att hon spelar en viktig roll i det svenska musiklivet. 

 – Hon har brutit isen för de kvinnor som ville bli utövande musiker och komponera sin egen musik. Att får verka på samma villkor som männen. Det är svårt för en nutida människa att förstå vilket motstånd hon fick leva med. Det är inte klokt egentligen, det är inte alls så längesedan, säger Ulf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".