Barnen i Kista

FILM: Varför måste vi stå när vi spelar fiol?

Det är Sharanya och hennes klasskompisar på Kvarnbackaskolan i Kista som undrar. Det är många frågor som dyker upp i huvudet när man är nybörjare på ett instrument. Pernilla Eskilsdotter ger barnen svar.

I den sjunde delen rör sig barnen till musik på olika sätt. Det gör man bland annat för att lättare komma ihåg texten eller vilken sträng de ska spela på. Eller helt enkelt bara för att de behöver röra på sig.

– De kan inte sitta still jättelänge, så det är bara bra att de får göra olika rörelser, säger pedagogen Leena.

Barnen i klassen verkar gilla att röra sig till musiken.

– Du får en känsla av att du blir varmare, säger en pojke.

Sen var det svaret på frågan om varför man måste stå upp när man lär sig spela fiol? Pernilla svarar på Shranyas fråga i ljudklippet nedan:

– Det är jätteviktigt när man lär sig spela ett instrument att man har bra balans och bra hållning och det får man mycket lättare om man står upp. Dessutom är man mycket friare i sitt rörelsemönster om man står upp. Musiken finns ju i hela kroppen och alla rörelser som man gör, säger Pernilla Eskilsdotter.

Se fler filmer, musiklistor och intervjuer från samarbetsprojektet genom att följa länken Barnen i Kista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista