Finalisterna i Solistpriset 2018: Melissa Jacobson-Velandia, piano, Amalie Stalheim, cello, Iryna Serotiuk, accordeon
Finalisterna i Solistpriset 2018: pianisten Melissa Jacobson-Velandia, cellisten Amalie Stalheim och accordeonisten Iryna Serotiuk. Foto: Micke Grönberg & Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Onsdag 8 november 2017

Vem av dem blir nästa P2-artist?

8:20 min

Nu vet vi vilka som har chansen att vinna Solispriset 2018 och dessutom bli P2-artist under de kommande två åren. Pernilla Eskilsdotter har pratat med en av finalisterna, cellisten Amalie Stalheim.

 – Jag är oerhört glad, supertaggad och fortfarande skakig, säger Amalie efter att ha fått beskedet att hon är en av de tre finalisterna.

Vad skulle det innebära för dig om du vann?

– Det skulle betyda oerhört mycket. Det är en fantastisk möjlighet att få träffa så många musiker och spela med olika orkestrar och spela mycket repertoar. Samtidigt är det en jättestor ära - de som har vunnit tidigare är musiker som jag ser upp till och beundrar, säger Amalie.

24-åriga Amalie Stalheim kommer från Norge och flyttade till Sverige när hon var 18 år. Just nu studerar hon på Kungliga Musikhögskolan Edsberg utanför Stockholm.  

Finalen i Solistpriset 2018 äger rum i Göteborgs konserthus 11 januari. Solistpriset är Musikaliska akademiens tävling för unga musiker och vinnaren får 100 000 kronor. De övriga två finalisterna är pianisten Melissa Jacobson-Velandia och accordeonisten Iryna Serotiuk.

Att nu få tävla mot två helt andra instrumentalister tror Amalie Stalheim ställer helt andra krav på henne som solist.

– Det som är fint med den här tävlingen är att det är artisten som står i fokus. Det är inte hur snabbt jag kan spela en etyd på cello, utan vad jag kan tillföra musiken och som är unikt för mig, säger Amalie Stalheim.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista