Närbild på kompositören Philip Glass som vänder sig bort från en mikrofon.
1 av 2
Philip Glass, bilden är tagen 2010. Foto: João Milet Meirelles/Flickr/CC BY-NC
Anders E Larsson med hörlurar på huvudet i studio 8 radiohuset i Växjö.
2 av 2
Anders E Larsson ser fram emot konserten. Foto: Martin Ekeholm / Sveriges Radio
Tisdag 14 november 2017

Philip Glass på unikt Sverigebesök

Den 80-årige kompositören Philip Glass är på unikt besök i Sverige. Tisdagen den 14 november spelar han sin egen pianomusik i Malmö.

En av de som kommer att bänka sig i konserthuset Malmö Live är Klassisk morgons Anders E Larsson.

– Han är en högst aktiv och levande tonsättare som inspirerat mängder med moderna kompositörer, inte minst känns det som om all filmmusik som skrivs i pianogenren tar inspiration från Philip Glass, berättar han för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Konserten är slutsåld sedan länge och Anders hängde på låset i våras för att få en biljett. Varför?

– Han förkroppsligar genren minimalism, den repetitiva musiken, det hypnotiska och suggestiva. Han bär på en hel genre inom sig, och att få se honom spela själv vill man så klart inte missa.

Anders har höga förväntningar på konserten, som han hoppas kommer att visa på variationen i det minimalistiska konceptet och hur man kan förändra mycket med små medel.

– Man känner igen ett stycke av Philip Glass direkt i anslaget. Han är expert på att veta när det är dags att byta riktning innan det, så att säga, blir tråkigt. Han lyckas hela tiden färga musiken med små nyanser - han förstår hur små små toner kan förändra ett mönster.

Musiken vi hör i inslaget är Philip Glass Etyd nr 12, som framförs av Maki Namekawa. Tillsammans med Anton Batagov och Glass själv spelar hon i Malmö tisdagen den 14 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".