En fiol och en stråke utskrapad i frosten på en bilruta.
1 av 4
Hedda Magnussons fantastiska frostfiol. Foto: Hedda Magnusson
Hedda Magnusson med solglasögonen uppe på huvudet.
2 av 4
Hedda Magnusson. Foto: Privat
Noter framskrapade i frosten på en bilruta.
3 av 4
Frostnoterna på sidorutan på Martins bil. Foto: Martin Ekeholm / Sveriges Radio
Två plastskrapor som kan användas till att skrapa bort frosten på bilrutor.
4 av 4
Skrapa på! Foto: Martin Ekeholm / Sveriges Radio
Onsdag 15 november 2017

Utmana Hedda i frostkonst!

4:43 min

– Det är mycket gnäll om att skrapa rutorna på bilen vid den här tiden på året, men varför inte göra något positivt av det istället, säger Klassisk morgons Martin Ekeholm. Därför drar han nu igång folkrörelsen Musikalisk frostkonst. Hedda var inte sen att hänga på...

Hjälp oss att fylla galleriet med ännu mer fantastisk musikalisk frostkonst! Enda kravet är att motivet ska ha med musik att göra. Skicka din bild till klassiskmorgon@sverigesradio eller via sociala medier!

Martin tog det första initiativet och skrapade fram en rad med noter i frosten på sidorutan på bilen där hemma (se i bildspelet ovan). Ganska snart hakade Klassisk morgon-lyssnaren Hedda Magnusson i Uppsala på och skickade in en bild på en fantastisk detaljrik fiol som hon skrapat fram.

– Jag använde en vanlig bilskrapa och så mina fingrar och mina vantar när jag gjorde den. Det gick ganska fort faktiskt, så det var rätt så spontant.

Hedda spelar fiol på fritiden och har ritat ett antal fioler genom åren, så hon menar att hon har övat en del innan. Men att skrapa fram en fiol i frost var första gången.

– För att göra de här ytorna där jag tog bort frosten helt, som t.ex. hakstödet, då använde jag vantarna. Annars använde jag bara skrapan och olika kanter och vinklar med den då, säger Hedda.

Kan man kanske använda andedräkten också för att få till såna här övertoningar?

– Ja, det tror jag säkert. Men man får ju vara lite försiktig och också lite snabb med frosten märkte jag. För det är lätt att man tar bort allt på en gång om man inte är försiktig, säger Hedda.

Musikalisk frostkonst är en flyktig konstart. Den är lika flyktig som musiken vi lyssnar på. Den försvinner snabbt, säger programledare Pernilla Eskilsdotter.

– Ja, tyvärr. När jag tog bilen och åkte in till kontoret och så smälte den bort, säger Hedda Magnusson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista