Emanuel Ax sitter vid en flygel.
Emanuel Ax. Foto: Lisa Marie Mazzucco
Torsdag 16 november 2017

Emanuel Ax och panikkänslorna

Pianisten Emanuel Ax har fått en rad nyskrivna pianokonserter att bita i. Kompositörer gillar att skriva för honom. Själv kan han få panik inför uppgiften. Pernilla Eskilsdotter berättar varför.

Emanuel Ax är en ofta anlitad kammarmusiker och solist, berättar Pernilla Eskilsdotter. Han är New Yorkbaserad pianist med rötter i en polsk stad som nu tillhör Ukraina. Han är född 1949. 

Ikväll i P2 live är Emanuel Ax solist från Tonsättarfestivalen i Stockholms Konserthus. Då spelar han en pianokonsert som HK Gruber skrivit direkt för honom. Så är det också med den pianokonsert vi hör ett avsnitt ur i Klassisk morgon. Det är första delen av John Adams pianokonsert, Century Rolls.

I en intervju för Chicago Tribune har Emanuel Ax avslöjat att han får panik inför nyskriven musik. Det handlar om att han blir äldre och äldre säger Pernilla Eskilsdotter. Det blir svårare och svårare att lära sig nyskrivet.

I klippet hör vi Emanuel Ax spela ur John Adams Century Rolls och tillsammans med cellisten Yo Yo Ma ur Johannes Brahms andra cellosonat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista