Christer Heed
Christer tänker på döden varje dag. Foto: Privat
Tisdag 21 november 2017

Christer vill göra det lätt för sina anhöriga

Han tycker att det är tråkigt med psalmsång på begravningar och vill att vi pratar mer om döden.

Så här beskriver Christer Heed Georg Joseph Voglers "Pastoral", som han önskade att få höra:

– Det är verkligen glad musik som jag vill höra på min egen begravning.

Christer föredrar instrumentalmusik, lyssnar gärna på P2 och han vill inte sjunga psalmer på begravningar, eftersom han har upplevt dem som tråkiga - i alla fall under de begravningar som han har gått på.

Han vill att det ska vara enkelt för de som tar hand om hans begravning, därför väljer han ut musiken själv i förväg. Han har sammanställt en lång musiklista.

Pernilla Eskilsdotter frågar Christer om han tror att det är jobbigt för anhöriga att sätta ihop en musiklista inför begravningen av en närstående.

– Ja, säger Christer. Jag har förstått att allt med döden är svårt i det svenska samhället. Vi pratar inte om hela biten runt döden, det är svårt för oss svenskar.

Hur svårt är det för dig att tänka på döden?

– Det är inga problem för mig att fundera, jag tänker på döden varje dag. Jag är en praktisk person som inte tycker om att krångla till livet i onödan. Vi pratar inte med varandra om de här viktiga sakerna, det är något som vi måste göra mer. Därför berättar jag redan nu hur jag vill ha det.

Dessa tankar tycker Christer sammanfattas i Galenskaparnas och After Shaves låt "Gött å leva"...

– Ja, den är på pricken!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista