musik, notböcker, spelmansböcker, kvinnor, kulturhistoria
Eva Hov, fri forskarsjäl och pianist från Trondheim. Foto: Martin Ekeholm/Sveriges Radio
Torsdag 23 november 2017

Mary Ann - en irländsk fredsförespråkare

I visarkiven runtom i Norden finns notböcker där spelemän och spelekvinnor tecknat ner melodier för att komma ihåg dem.

Musikern och forskaren Eva Hov gästar Pernilla Eskilsdotter i Klassisk morgon. Hon är en av föredragshållarna just nu på konferensen Spelmansböcker i Norden, som hålls på Linnéuniversitetet i Växjö. Konferensens övergripande tema handlar om vad vi kan lära oss av dessa notböcker och den kulturhistoria de bär på.

Via dessa böcker har Eva Hov, som bor i Trondheim kallar sig för en "fri forskarsjäl", hittat en del intressanta kvinnor. En av dessa kvinnor var Mary Ann. Det började med att Eva Hov fick reda på att det skulle finnas irländska sånger från 1830-talet i Trondheim.

– Man hade hittat små häften på en gård, bortslängda som skräp i ett hörn, precis innan den brann ner 1930. Och i dem fanns det en massa historier och dikter. Dessutom fanns det sex häften med 60 sånger, och det stod att Mary Ann Allingham hade gjort det här, berättar Eva Hov.

Hon hittade en koppling mellan Irland och Trondheim via Mary Anns systerson, som bodde i Trondheim, och Mary Ann skickade häftena som gåvor till honom. I och med att en av Mary Anns bröder hade tillbringat ett par år i Trondheim och tagit med sig musik därifrån när han återvände till Irland, så hade Mary Ann under hela sin uppväxt hört den norska musiken.

Det finns många politiska sånger i Irland som handlar om att kämpa för den ena eller andra sidan. Mary Ann skriver en fredssång, och det är helt unikt.

 

Lyssna på hela samtalet i ljudklippet ovan och hör fortsättningen på Mary Anns historia!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".