Familjeporträtt av familjen Mozart av Johann Nepomuk della Croce. Storasyster Maria Anna Nannerl och hennes bror Wolfgang Amadeus vid ett klaverinstrument, mamma Anna Maria på en tavla på väggen och pappa Leopold med en fiol i handen.
Familjen Mozart: Maria Anna Nannerl, Wolfgang Amadeus, mamma Anna Maria och pappa Leopold. Foto: Royal Opera House Covent Garden/Flickr/CC BY
Tisdag 28 november 2017

Vad hände egentligen med Nannerl?

Det var inte bara Wolfgang Amadeus som pappa Leopold Mozart tog med på turné. När barnen var små gjorde också storasyster Nannerl succé som pianist. Men vad hände sen? Pernilla Eskilsdotter berättar.

Frågan om vad som hände med Wolfgang Amadeus Mozarts storasyster Nannerl kommer från en lyssnare, Katarina. Pernilla Eskilsdotter tipsar henne om boken, Nannerl Mozart - ett kvinnligt konstnärsliv på 1700-talet av Eva Riegel. Vi hör en menuett hämtad ur Maria Anna Mozarts notbok och också ur en sonat för fyra händer som lillebror tillägnat sin storasyster.

När Pernilla Eskilsdotter börjar sin berättelse om Nannerl är hon drygt trettio år gammal och gift med en skiljedomare i St Gilgen, tre mil från Salzburg. Där lever hon isolerat och långt från födelsestadens kulturliv. För att förstå hur det blev så backar Pernilla sedan tillbaks till barndomen och de båda barnens olika uppfostran.

Missa inte heller slutet av inslaget där Leon Rosselsson sjunger sin sång om Nannerl, Whatever happened to Nannerl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista