Tonsättaren Emmy Lindström lutar sig mot en kabeltrumma på en åker.
Emmy Lindström, tonsättare och sjuksköterska. Foto: Andreas Sander
Onsdag 28 februari 2018

Musik med kraft och inspiration från sjuksköterskeyrket

Emmy Lindström om klarinettkonserten At The Hills Of Hampstead Heath.
3:29 min

– Yrkena går in i varandra väldigt mycket. Det är mycket känslor och mänskliga frågor. Man möter ju människan i ett väldigt utsatt läge och det kan också ge mycket inspiration och kraft till att skriva musik, säger Emmy Lindström som förutom tonsättare även jobbar som sjuksköterska.

Emmy Lindström är utbildad violinist och har även läst komposition på Musikhögskolan. Men efter att hon fött sitt första barn fick hon en idé om att hon ville bli barnmorska. Så nu har hon läst till sjuksköterska och ska snart vidareutbilda sig till barnmorska - samtidigt som hon fortsätter att komponera musik. För programledare Pernilla Eskilsdotter berättar hon hur hon kan dra fördel av sina två olika yrkesroller.

– När man har tuffa dagar på jobbet så får man utlopp för det när man kommer hem och sätter sig och jobbar med kompositionen. Men visst är det otroligt tufft vissa dagar och dränerande, men fantastiskt och roligt också! Man får så himla mycket tillbaks av de här människorna man möter, som man kanske inte skulle ha mött annars.

Du måste ju ändå veta vad människor behöver musikaliskt när man är utsatt?

– Jag skriver relativt tonal musik, för det tycker jag om. Många människor pratar ibland om att de kan få tröst i min musik och så där. Det kanske påverkar mig att skriva mer tonalt av att jag jobbar med människor? säger Emmy Lindström.

Onsdag 28 februari kl. 19.03 i P2 Live kan du höra uruppförandet av Emmy Lindströms klarinettkonsert At The Hills Of Hampstead Heath.

– Det är en stor hed i London som jag är väldigt förtjust i. Jag bestämde mig för att istället för att låta en text eller historia vara utgångspunkt för musiken, så blev det en plats den här gången, säger Emmy.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".