Jens Palmqvist håller dottern Kitty i famnen.
Jens Palmqvist och dottern Kitty. Foto: Jennie Palmqvist
Onsdag 20 december 2017

Jens: Ingen jul utan strupsång och banjo

– Det här är en av mina favoritjulskivor faktiskt. Jag tycker det är helt fantastiskt hur man kan få ihop allt det där, säger Jens Palmqvist som vill lyfta fram strupsångsversionen av Bjällerklang.

– Jag har en väldigt bred musiksmak när det kommer till julmusik. Det är allt från Vikingarna med barnkör som vi lyssnade på när jag var liten, till de klassiska svenska körjulsångerna och sen den här skivan, Béla Fleck and the Flecktones "Jingle All The Way", som jag blev introducerad till av en studiekamrat i Vadstena, säger Jens Palmqvist till programledare Pernilla Eskilsdotter.

Lyssna på ljudklippet för att höra Jingle Bells med strupsång. Det är Alashensemblen, från den ryska delrepubliken Tuva, som sjunger på tuvinska.

– Det är en av de absolut främsta strupsångsensemblerna i världen. Jag blir lite nördig på sånt här ibland, så jag började ju lyssna på dem och läsa på för nåt år sen. Jag tycker det är helt fantastiskt hur man kan få ihop allt det där, säger Jens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista