Torsdag 28 december 2017

Pärlande skratt på Värnlösa barns dag

Pärlande barnskratt och en skön ton av vemod var några av musikförslagen som Klassisk morgons lyssnare kom att tänka på när Lisa Tilling uppmärksammade Värnlösa barns dag.

Det glädjefyllda möter sorgen. Samstämmigheten när den är som bäst. Tonen av vemod är skön.

Maria fick höra Ropen från Rama hörs ur Fredrik Sixtens Ett svenskt juloratorium och Hans Otto Lundqvist‎ fick höra de pärlande barnskratten i Turistens klagan av Cornelis Vreeswijk.

Hans-Otto berättar att när han var ung kallade den här dagen "Menlösa barns dag" vilket hans far tyckte var jättekul eftersom Hans-Otto är född dagen efter.

'Annandag Menlöss' brukade han kalla min födelsedag. Ack ja, han menade i grunden inget illa men det sved i mig när jag var liten...

Värnlösa barns dag uppmärksammas inom kristendomen för att minnas de barn som, enligt Matteusevangeliets andra kapitel, Herodes lät döda i sina försök att finna det nyfödda Jesusbarnet.

På äldre svenska betydde menlös helt enkelt oskyldig, men i och med att menlös fått en allt mer negativ klang byttes namnet på den här dagen år 2000 till Värnlösa barns dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista