En minifigur föreställande en dam med rollator.
Det blev en nyårsdag att minnas på demenshemmet i Vårby. Foto: Hilde Skjølberg/Flickr/CC BY-NC
Onsdag 3 januari 2018

Nyårskonserten fick demenshemmet att leva upp

– De blev som ett med musiken, säger Ella Ud-Din som visade nyårskonserten från Wien för de äldre på demenshemmet i Vårby där hon jobbar.

– Jag satt vid en dam som har svårt att kommunicera. Hon kan säga samma ord hundratals gånger. Hon blundade och gjorde enormt vackra rörelser med sina händer.

Det var inte Riccardo Muti som var dirigent - det var hon!

Ella Ud-Din berättar för programledare Lisa Tilling att det var speciellt An der schönen blauen Donau av Johann Strauss som fick de äldre att börja dirigera i luften och dansa på stället.

– När musiken var slut applåderade alla, även de som annars är i sin egen värld. För oss som personal var det speciellt, man kan bli lite sur när man får jobba på storhelger, men den här upplevelsen kommer vi aldrig att glömma!

Vad tror du det var som gjorde att de äldre reagerade så här?

– Klassisk musik är evigt vacker och lockar fram det friska och vackra i varje människa. De blev som ett med musiken, säger Ella Ud-Din.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".