Deyhim Mohaddes sitter framför ett fönster och ler mot kameran.
Deyhim Mohaddes. Foto: Privat
Tisdag 9 januari 2018

Deyhim älskar Rashid Behbudovs röst

– Jag vattnar gränderna när min älskade ska komma. För då ska det inte vara dammigt. Så beskriver Deyhim Mohaddes innehållet i sången Kucelere su sepmisem som Rashid Behbudov sjunger.

Deyhim beskriver Rashids röst så här: 

– Hans röst är en lyrisk röst. Han hade en förmåga att visa upp en dramatisk klang. Rösten är enormt elastisk och glasklar. Rashid hade en enastående talang och innerlighet. Han var också väldigt mångfacetterad och sjöng både opera och pop och folkmusik.   

Han var en stor sångare från Azerbadjan på sin tid berättar programledare Pernilla Eskilsdotter. Han turnerade i Turkiet, Iran, Indien och Sydamerika. Rashid dog 1989.

– Första gången jag hörde honom var på radion när jag var nio-tio år i Iran. Han var väldigt populär där och var där flera gånger. Jag blev fast när jag hörde hans röst första gången. Jag ville härma honom, men det gick ju åt skogen. Jag hade ett kassettband som jag spelade om och om igen. Och jag försökte få alla andra runt mig att lyssna och förstå hans storhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".