Sångerskan Monica Danielson sitter i juryn i finalen för Solistpriset 2018
Sångerskan Monica Danielson sitter i finaljuryn för Solistpriset 2018. Foto: Kristin Lidell
Torsdag 11 januari 2018

Monica efterlyser stort artisteri

– Jag laddar genom att lyssna på lite olika versioner av de stycken som ska spelas ikväll, så att jag känner verken nu inför finalen. Det säger Monica Danielson till programledare Pernilla Eskilsdotter. Monica är en av medlemmarna i juryn som ska avgöra vem som blir vinnare av Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset 2018-2019.

Finalen äger rum i Göteborgs konserthus ikväll. De tre finalisterna Melissa Jacobson-Velandia på piano, Irina Serotyuk på accordeon och Amalie Stalheim på cello framför sina valda stycken tillsammans med Göteborgs symfoniker. Vinnaren blir bland annat också P2:s artist under de kommande två åren och får en prissumma på 100 000 kronor.

 – Jag kommer att göra en sammantagen bedömning. Det handlar om hur man kommunicerar med publiken och det handlar också om teknisk skicklighet, säger Monica Danielson.

Hon berättar att hon och övriga i juryn också tittar på den musikaliska kommunikationen och den musikaliska gestaltningen. 

– Det handlar om en helhetsbild av allt som man som publik vill få med sig ikväll. Vi är ju på jakt efter det som man brukar kalla för stort artisteri. Det som griper tag och så att säga skiljer agnarna från vetet. 

Monica är med i finaljuryn. Det innebär att hon inte hört finalisterna i det här tävlingssammanhanget tidigare. 

– Det är jättebra och spännande tycker jag. Vi har inte hört repetitioner eller dylikt. Vi kommer dit med helt rena ögon och öron.

Monica har några råd till kvällens tävlanden: 

– Det handlar egentligen bara om att njuta. Av en fin sal och en fin orkester och bara fira att de har kommit så långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".