Cellisten Amalie Stalheim sitter på scenen och spelar tillsammans med Göteborgs symfoniker under finalen av Solistpriset 2018.
1 av 2
Amalie Stalheim spelar Edward Elgars Cellokonsert tillsammans med Göteborgs symfoniker. Foto: Francis Löfvenholm
Vinnaren av Solistpriset 2018, Amalie Stalheim, med blombukett och diplom.
2 av 2
Lycklig vinnaren av Solistpriset 2018: Amalie Stalheim. Foto: Francis Löfvenholm
Fredag 12 januari 2018

Amalie Stalheim - segerrusig Solistprisvinnare

7:18 min

– Det känns helt underbart, säger cellisten Amalie Stalheim till programledare Pernilla Eskilsdotter. Amalie Stalheim är vinnare av Solistpriset 2018.

Det var under torsdagskvällen som finalen i Kungliga Musikaliska akademiens solistpris avgjordes. I Göteborgs konserthus spelade finalisterna tillsammans med Göteborgs symfoniker. 

Den som vann var alltså Amalie Stalheim. Hon framförde Edward Elgars cellokonsert. Motiveringen till vinsten lästes upp av juryns ordförande Stefan Forsberg:

Med en självklar scenisk närvaro och en övertygande mogen musikalisk tolkning i samspel med dirigent och orkester är Amalie Stalheim – i mycket hård konkurrens – en värdig Solistpristagare. Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker.

När du fick höra motiveringen igår, kunde du uppfatta något?

– Ja, lite grand. Jag uppfattade i alla fall att han stod där och pratade. Men efter han sa mitt namn är det för många känslor för att jag ska minnas riktigt. Och jag är fortfarande fast i ett rus.

Amalie berättar att hela dagen var väldigt speciell.

– Det började med genrep och träffa orkestern. Det handlade om att försöka spela ihop oss så bra som möjligt. Det är inte så svårt med Göteborgssymfonikerna men det tar lite tid med en orkester med 100 personer. Och sen var det att ladda, äta, vila och dricka vatten. Och så var det plötsligt dags.

Spelade du bra, tycker du det själv?

– Ja, alltså man är ju i en liten bubbla. Jag försökte fokusera mest på att djupdyka i Elgars musik. Jag tror jag lyckades med det, i alla fall på några ställen. Jag tänker att jag lyckades rätt bra med att njuta och av att hålla fokus. Det känns bra i dag. Jag har fortfarande väldigt mycket adrenalin.

Amalie berättar att hon är uppvuxen i en familj där alla spelar. Hon började spela piano först men blev avundsjuk på sin syster som spelade fiol och fick spela i orkester och spela ihop med andra. 

– Så jag valde cello, eller det blev så för jag fick absolut inte spela fiol för min syster. 

 Vår lyssnare Charlotte undrar om du har någon speciell dröm, någon konsertscen att spela på?

– Inte en specifik tror jag. En dröm var att spela Elgar med stor professionell orkester, att få spela stora cellokonserter med fantastiska orkestrar. Men det är klart, Carnegie Hall till exempel, det är ju en scen som man hör om hela tiden. Och det är klart att det skulle vara fantastiskt att få spela där. Men jag tar ett steg i taget.  

Amalie Stalheim blir också P2-artist under 2018-2019 vilket innebär att vi kommer höra henne i P2 regelbundet och hon vinner också 100 000 kr.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista