Fredag 12 oktober 2018

Lo är yngst bland kvinnliga tonsättare

– De har betytt enormt mycket, säger Lo Kristenson som just nu är den yngsta registrerade svenska tonsättaren i föreningen KVAST:s register.

– Att ta del av deras stora register med kvinnliga tonsättarförebilder från olika århundraden. Att jag får bli en del av en längre tradition och ta plats i konstmusikens rum, säger Lo.

För programledare Pernilla Eskilsdotter berättar Lo att hon ibland brukar söka i KVAST:s register över kvinnliga tonsättare för att få inspiration och hitta ny musik att lyssna på. Enligt Lo är ett av KVAST:s viktigaste initiativ det så kallade "Repertoarrycket" där föreningen undersöker och procentuellt räknar ut hur många kvinnliga tonsättare som faktiskt spelas av våra orkestrar och konserthus.

– KVAST har bara funnits i tio år. Det känns som att det kommer krävas många år innan de stora institutionerna rycker upp sig, säger Lo.

Lo Kristenson är född 1991. Så här beskriver hon sig själv som kompositör:

– Jag skriver ganska långsam och utdragen musik som får ta ganska stor plats i tid och rum. Mycket kammarmusik av mindre format med musiker.

I ljudklippet kan du höra Musica Vitae spela Puls som Lo färdigställde våren 2017.

– Det är en väldigt långsam puls som går genom hela stycket och bara pågår och pågår, säger hon.

KVAST = KVinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare