Föreningen svenska tonsättare 100 år

Filterbubblan kan drabba framtidens musik

5:01 min

Att streamingtjänster ger oss förslag på musik och artister som vi redan lyssnar mycket på kan skapa en musikens filterbubbla, där vi riskerar att inte presenteras för annan musik i lika stor utsträckning. Det tror Johanna Carell när hon tittar in i spåkulan.

Med anledning av att Föreningen Svenska Tonsättare firar 100 år i år så spanar programledare Pernilla Eskilsdotter in i spåkulan tillsammans med Johanna Carell, som studerar vid musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö. De frågar sig hur musiken kommer att låta och var den kommer att finnas i framtiden.

– Musikbolagen, som försöker producera nya artister och ge oss ny musik, kommer nog få det lite svårare att träffa rätt vad de ska skapa för musik. För att vi som konsumenter blir mer och mer kräsna. I min lilla filterbubbla vill jag lyssna på en viss typ av musik som jag tycker om och jag kanske inte vill lyssna på det där som de där stora bolagen säger till mig att lyssna på. Idag finns ju möjligheten att välja och på det sättet kommer det väl att smalna av till mindre och mindre genrer för oss lyssnare, tror Johanna.

När det gäller nyheter så talar vi ofta om att vi mer och mer befinner oss i en filterbubbla. Det vill säga att vi får de nyheter vi vill ha, som bekräftar det vi redan tycker och tänker. Andra synvinklar och värderingar sållas med andra ord bort i vårt flöde. Om det på ett liknande sätt skapas filterbubblor i musikens värld - vad kommer då krävas av svenska tonsättare för att kunna tränga in där och finnas med?

– Det är det som är lite lurigt, för idag kan ju egentligen, med ganska enkla medel, vem som helst producera och släppa musik och få ut den på Itunes och Spotify o.s.v. Det svåra är ju att bli hörd och sedd i bruset. Eftersom det blir så mycket mer utbud så blir det ju också mer brus. Idag brukar man väl säga att du redan behöver en "fanbase" innan skivbolag vågar satsa på dig. Man försöker få uppmärksamhet på andra sätt än musik, för att faktiskt kunna slå igenom med sin musik, säger Johanna Carell.